Wednesday, January 11, 2012

Perihal NAMA


" Namamu syiapa?"
" Abdulloh.."

" My nama Aisha.."

" Nama saya upin, ini adik saya ipin.."

" Saya Athirah Hanisah binti Abu Kassim"

Nama..Adakah bisa membentuk identiti dan keperibadian seseorang?

Teringat zaman kecil-kecil dahulu, saya dan adik-adik yang lain suka buat bulatan gembira keliling mak. Mak saya sangat suka bercerita, dan kami sangat suka bertanya..antara soalan favourite yang sentiasa diulang oleh kami adik-beradik, " Kenapa mak abah bagi nama along, angah, dan adik-adik begini-begini....?", dan mak tak pernah jemu menjawab soalan kami yang tak berbentuk ilmiah ini.

Antara jawapan mak saya perihal nama, " mak bagi nama along Athirah sebab ia bermaksud yang utama yang mulia, alongkan anak sulung..dan mak sambungkan Hanisah sebab hamba Allah yang mulia dan utama adalah orang-orang yang bertaqwa, Hanisah kan maksudnya yang bertaqwa..", dan saya sangat ter"inspire" dengan jawapan itu. Dan ia me"motivated" saya, bila mendengar ada tokoh ilmuan Islam bernama Ibnu Athir(x sure sama ada ini laqab atau apa) ketika belajar subjek Ulum Hadis (setiap kali ustaz sebut nama Ibn Athir,saya akan tersenyum sorang-sorang). Terbayang di minda, 0h aku bukan sahaja kena jadi hamba Allah yang bertaqwa, tapi aku kena juga jadi orang yang berilmu.

Ya..nama memberi aspirasi. Adakah sekadar aspirasi sahaja?..Tidak, sama-sama merintis untuk merealisasi agar tidak menjadi orang yang berhalusinasi.

Perihal Nama

Sebagaimana sirah Rasulullah S.A.W, ketika Baginda dinamakan Muhammad oleh bondanya, ketika itu dalam masyarakat Arab Jahiliyyah, belum ada lagi yang memakai nama Muhammad yang membawa maksud yang terpuji (saya masih samar tentang sirah ini,sebab saya cuma mendengar kisah ini dari ustaz2, tak pernah lagi baca secara betul). Dan Baginda memiliki peribadi yang terpuji dan menjadi semulia-mulia manusia.

Ya, nama bisa membentuk sifat, membentuk peribadi dan membentuk identiti seseorang, dengan syarat individu itu adalah individu yang sedar. Sedar dalam erti kata sebenar.

So, main pointnya apa? Nama atau individu yang sedar?
Sudah pasti individu yang sedar, nama cuma wasilah untuk me"motivated" (ermm..saya sendiri sudah mula pening dengan ayat sendiri).

Siapakah individu yang sedar?
Mereka ialah, individu yang tahu jalan pulang. Mencari ilmu untuk dibawa pulang, membentuk diri menjadi orang yang bermanfaat untuk dibawa pulang. Mencapai kejayaan untuk dibawa peluang. Mencari peluang dan ruang untuk mengutip bekalan untuk dibawa pulang.

Pulang kita, adalah kembalinya kita kepada Al-Khaliq, Pencipta kita, Rabb Yang Maha Baik.
Inilah dia individu yang sedar.

Penutup

Saya menge"post" perihal nama, kerana melihat ramai kawan-kawan yang sudah menimang cahayamata dan bakal menimang. Justeru, pilihlah nama yang baik-baik untuk little caliph kalian, dan bentuk objektif atas pilihan tersebut. Semoga kalian dikurniakan anak yang soleh dan solehah. =)

Friday, January 06, 2012

Al-Kisah SYUKUR


Ada sebuah kisah..
Dengarkan ye =)

Ada seorang 'Abid, dia sangat dhaif dan lemah, dan tiada tempat bergantung harap. Saban waktu, dia berdoa, " Ya Allah, permudahkanlah kehidupanku, angkatlah apa yang menghalang dan memberatkanku..Maafkan aku Ya Allah, kerana kurangggnya bersyukur..Jadikanlah aku hambamu yang lebbbiih bersyukur ". Itulah doa yang sentiasa tidak lekang dari bibirnya.

Hari demi hari, urusan kehidupannya menjadi ringan, orang lain melihat sesuatu itu susah, dia merasa perkara itu mudah. Kalimah Alhamdulillah tak putus-putus keluar dari bibirnya. Kalau dulu dia seorang yang dhaif, sekarang dia sudah sederhana. Kalau dulu dia seorang yang jahil, sekarang dia sudah bijaksana. Dan doa, " Maafkan aku Ya Allah kerana kuraaangnya bersyukur..Ya Allah, jadikan aku, hambaMu yang leebbbih bersyukur ", masih lagi meniti dibibirnya. Si 'Abid ini pun membuat konklusi, " kalau aku berdoa supaya lebih bersyukur, Allah akan menambahkan nikmat-nikmatNya kepadaku ".

Sampailah satu waktu, Allah izin dia mengalami kesulitan, maka si 'Abid ini merasa sedih, dia rasa Allah murka kat dia, maka si 'Abid mengadu dalam doanya, " Ya Allah, Engkau marah ke dengan aku..ampunkan aku Ya Allah..". Tapi si 'Abid tetap sedih, kenapa Allah tak makbulkan doa dia...Dia merenung dan berfikir.

Akhirnya, si 'Abid ini sedar, selama ini dia berdoa agar menjadi hamba yang LEBIH bersyukur, dan syukur itu bukan terletak atas nikmat sahaja, malah keseluruhan, syukur atas ujian, syukur atas kesusahan, syukur atas ketenangan, syukur atas kebahagiaan, kejayaan, syukur dan syukur dan syukur...Maka, sedarlah si 'Abid, Allah bagi kesulitan sebab Allah nak jadikan dia hamba yang lebih bersyukur. Bagaimana??

Bila rasa down sangat-sangat atas sesuatu kesulitan, macam tak ada harapan, kemudian Allah bagi natijah yang tidak dijangka, bagaimana perasaan kita ketika itu??..Ya, seperti itulah si 'Abid ni.

Konklusi dari kisah ini, lihatlah sesuatu itu dengan kaca mata keimanan, kerana padanya terselit semua kebaikkan. Sama-sama optimis dan sentiasa bersyukur, dan menjadi hamba Allah yang lebih bersyukur.