Wednesday, March 10, 2010

Catatan 1: Lapor Diri


Memandangkan cuti yang agak panjang kali ini, saya memutuskan untuk menimba pengalaman dengan menjadi tenaga pengajar sementara di Sekolah Rendah UMMI(SeRU), Alor Star.Kalau diikutkan prosedurnya, saya akan mula bertugas selepas cuti pertengahan ini, namun demikian ketentuan Allah S.W.T tiada siapa dapat menjangkanya, ayah saya telah menerima mesej dari Pengetua sekolah tersebut, meminta saya untuk melaporkan diri di pejabat pukul 8 pagi Rabu ini.

Ya Allah, ikhlaskan aku...

Ikhlas itu buah keimanan kan? Justeru untuk ikhlas itu sukar, berat, dan payah. Itulah harga yang perlu dibayar seorang mu'min untuk mendapat syurga Allah. Bukankah jalan ke Jannah itu pahit?

Alhamdulillah, ayah saya membantu dengan menghantar saya ke Pejabat SeRu untuk lapor diri.(maaf susahkan abah dan buat abah lambat pergi pejabat)

Selepas melapor diri, saya diberi sedikit briefing dari cikgu Asnazalia, kemudian baru saya diberi jadual, buku ringkasan mengajar dan juga buku rujukan. Selesai sahaja sesi tersebut, saya menarik nafas lega, pada fikiran saya, barangkali hari ini just lapor diri dan survey pelajar-pelajar. Nampaknya anggapan saya meleset, saya diminta untuk terus mengajar mengikut jadual yang telah diberikan, hanya ada setengah jam sahaja sebelum kelas saya bermula, hilang ketenangan saya.

Ya Rabb, tenangkan aku..

Mu'min yang disukai Allah ialah mu'min yang tenang. Dengan ketenanganlah fikiran akan lebih rasional. Tenang hati, tenang iman akan membawa mu'min itu kepada "Sakinah Imaniyyah".

Jam menunjukkan pukul 9, kelas pertamaku bermula, subjek tulisan jawi untuk darjah dua (2B). Sebelum melangkah ke kelas, guru-guru senior yang lain meninggalkan pesan,

"Athirah, nanti masuk kelas 2B ni, jangan senyum-senyum belai-belai dengan diorang, buat muka garang and tegas.."

"Kelas 2B ni memang kelas yang paling buas..kena banyak-banyak sabarla na.."

Tiba je di kelas 2B, memang betul kata guru-guru yang lain, mereka sangat-sangat-sangat aktif. Aktif ni bagus sebenarnya, cuma salah saluran sahaja. Kalau dibimbing dan dididik dengan betul, aktif mereka ini pasti bermanfaat untuk Islam. Tapi jujur saya katakan, mengajar pelajar-pelajar yang aktif ini amat memenatkan, suara saya tak kedengaran disebalik keriuhan suara mereka. Untuk hari pertama di kelas 2B, saya rasa saya kena belajar psychology budak-budak untuk kawal keaktifan mereka.

Kelas keduaku, subjek Bahasa Arab untuk kelas Darjah 5. Alhamdulillah, penerimaan mereka baik, cuma saya sahaja yang rasanya tak cukup bersedia untuk mengajar mereka. Dalam kelas tersebut, ada yang cepat faham dan ada yang lambat sikit untuk faham. Kasihan mereka yang kurang faham, untuk bagi tumpuan lebih kepada golongan ini, golongan yang advance pula rasa tersisih. InsyAllah, akan ada solusinya nanti.

Waktu terus berlalu, usai solat zohor, kelas sesi petang bermula. Saya diberitahu kelas 2A ini, pelajarnya agak bijak-bijak, saya menarik nafas lega, saya fikir, tak perlulah mengangkat volume tinggi untuk bagi arahan nanti. Anggapan saya meleset sama sekali, dek kerana terlalu bijaknya mereka, setiap latihan yang ada dalam buku latihan aktiviti telah mereka siapkan sampai habis satu buku. Advance betul mereka ini, satu potensi yang bagus. Mereka cuma kurang sedikit adab sopan dengan guru. Mungkin perlu pembentukkan sahsiah yang lebih biar seimbang akademik dengan sahsiah. Akademik cemerlang, sahsiah terpuji. InsyAllah.

Kesimpulannya, menjadi guru ini bukan sahaja menjadi seorang mu'allim tapi juga murabbi. Mu'allim hanya mengajar, tapi murabbi tugasnya lebih kepada mendidik, mendidik hati, minda dan juga sahsiah pelajar. Moga Allah bantu.

Wallahualam.

3 comments:

  1. Hari yang agk memenatkan..Moga Allah redha..

    ReplyDelete
  2. aaii....nak g lapo dri kne ajak abah kee..??

    ReplyDelete
  3. abah hantar hanif, along ikut tumpang skali..

    ReplyDelete