Thursday, August 11, 2011

Benci


Fitrah manusia yang tidak suka dibenci, tidak suka dikeji, tidak suka dijauhi. Rasulullah S.A.W juga merasa sedih, bilamana kaum kafir Quraisy menolak dakwah Baginda, membenci Baginda, mengkeji Baginda dan menjauhi Baginda seraya menutup telinga mereka daripada mendengar risalah Baginda. Akan tetapi Allah Yang Maha Baik membesarkan hati Rasulullah melalui ayatNya,

“Sesungguhnya, Kami mengetahui bahawa apa yang mereka katakana itu menyedihkan hatimu, (janganlah kamu bersedih hati), kerana mereka sebenarnya bukan mendustakan kamu. Akan tetapi, orang-orang yang zalim itu mengingkari ayat-ayat Allah.” (Al-An’aam:33)

Allah mengajar Rasulullah, jangan kamu merasa sedih, benci tidak harus dibalas dengan benci, keji tidak harus dibalas dengan keji, dan Allah mengajar Rasulullah untuk berlapang dada melalui ayatNya “…..mereka sebenarnya bukan mendustakan kamu.Akan tetapi orang-orang yang zalim itu mengingkari ayat-ayat Allah.”, bukankah hidayah itu milik Allah, dan Allah akan memberikannya kepada siapa yang mencari dan kepada siapa yang Dia kehendaki.

Tidak seharusnya kita manusia membalas kebencian dengan kebencian, boleh jadi orang membenci kita disebabkan perilaku buruk kita, sikap tidak baik kita atau sisi negative kita. Justeru, besarkan hati kita dengan perasaan lapang dada.

Bagaimana Al-Quran Mengajar Kita

“ Jadikanlah engkau pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta berpalinglah dari orang-orang yang bodoh. Jika kamu ditimpa sesuatu godaan syaitan, maka berlindunglah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Sesungguhnya orang-orang yang bertaqwa, bila mereka ditimpa was-was dari syaitan, mereka ingat kepada Allah, maka ketika itu juga mereka melihat kesalahan-kesalahannya.” (Al-A’raaf: 199-201)

Maafkanlah kekurangan-kekurangan kecil manusia dalam pergaulan dan persahabatan. Jangan menuntut kesempurnaan pada mereka, dan jangan membebani mereka dengan akhlak yang sulit (tuntutan untuk fleksibel). Maafkan kesalahan, kelemahan, dan kekurangan mereka. Semua ini dituntut dalam pergaulan peribadi, dan bukan dalam urusan aqidah agama malah bukan juga dalam urusan kewajipan syar’iyah. Kerana di dalam urusan aqidah Islam dan syariat Allah, tidak ada lapang dada dan toleransi, namun yang ada adalah pengambilan tindakan, pemberian hak, persahabatan, dan perlindungan.

Memaafkan kelemahan orang lain, lemah lembut kepada (sesuai dengan syara’), dan toleran kepadanya merupakan kewajipan mu’min. Sama-sama mengambil inspire daripada sikap Rasulullah, Baginda bersikap lapang dada, memberi kemudahan, dan tolerant. Baginda tidak pernah marah kerana persoalan peribadi, tetapi, bila agamanya diusik, maka tidak ada Sesutu pun yang dapat menahan kemarahan Baginda.

Penutup

We are not perfect, we are not complete product..so, what we need is..gain taqwa, developing spiritual aptitude, take lesson from Quran and follow the Sunnah. Saya quote kata-kata seorang murabbi, “…nak menjadikan perkataan itu perasaan, tidak semudah kita membaca,mengingat dan mengungkap kembali..”, pointnya di sini, sama-sama berusaha untuk menjadikan Quran bukan sebagai ayat yang dibaca sahaja, tetapi jadikanlah kalam ini sebagai perasaan, perbuatan dan peradaban.

P/S: Sudah masuk fasa ke-2 Ramadhan = maghfirah…Semoga Allah mengampunkan segala kekhilafan, kesalahan kita semua.

No comments:

Post a Comment