Sunday, June 10, 2012

Tirai Tahun 2 berlabuh


Alhamdulillah, selesai sudah peperiksaan akhir untuk semester ini. Rasa sayu pula mengenang, betapa cepatnya masa berlalu, seolah-olah macam baru duduk di dalam kelas sebentar, kemudian disuruh bersurai. Ya begitulah waktu, tidak pernah mahu menunggu, dan memang resamnya begitu dan akan terus begitu.

Saya jatuh cinta dengan maddah-maddah (subjek) yang dipelajari, maddah yang memberi makna kehidupan,  maddah yang mengkerdilkan diri, maddah yang mengajarkan erti pengharapan yang sebenar, ya, ianya sangat membekas dan memberi kesan. Disamping, para mursyid-mursyidah, pensyarah-pensyarah, sahabat-sahabat yang membantu dalam proses untuk memahami, menghayati, dan meng"halusi" perjalanan menuju hikmah ini.

Ilmu, subjek, maddah adalah raw material, bahan mentah, maka melalui guru-guru ini, bahan mentah ini diproses, diadun dengan kefahaman, penghayatan, dan hakikat. Agar natijahnya nanti, mem"produce"kan insan-insan yang beramal. Semoga ianya menjadi dalil kebaikkan mereka di Akhirat kelak.

Hakikatnya, semua ruang, semua peluang, hatta pemahaman yang sedikit sekalipun, datangnya dari Tuhan, Rabb Yang Maha Rahman, yang rahmatNya sangat luas. Dan Dialah Al-Latif, sangat lemah lembut terhadap hambaNya. Maka, haruslah segala kesyukuran itu dirafa' keatasNya, segala harapan itu disandar kepadanya, kerana Dia Pemilik segalanya.

~Mari menjadi hamba yang lebih bersyukur~


No comments:

Post a Comment